Google IO 2017

Godišnji festival i konferencija Google io uvodi stručnjake u detalje razvoja sustava pomoću Google-a i Androida te ubrzava digitalizaciju svih segmenata zahvaćenih istim.

Interesantno je napomenuti da na ovakvim skupovima Google proaktivno radi na širenju svoje strategije i ideje da zavlada svijetom kao otvorena platforma kojoj može pristupiti baš svatko.

U današnje vrijeme imamo vrlo veliki broj uređaja koji koriste Google-ov operativni sustav, ili se spajaju na postojeća sučelja (APIs) i tako proširuju ponudu samog giganta.

Prošle je godine (2016) Google predstavio viziju svog sustava da korištenjem umjetne inteligencije i mašinskog učenja njegov asistent prirodnije reagira na upite i kombinatoriku ljudskog govora. Više nije potrebno svaku naredbu započinjati sa “OK, Google…”, već je sustav umjetne inteligencije sposoban razlikovati naredbe unutar tečno izrečenih rečenica.

Osim umjetne inteligencije i mašinskog učenja, predstavljena je nova platforma virtualne mašine nazvana “Daydream” koja je sagrađena na bazi Android N. Interesantno je napomenuti da je Daydream moguće promatrati kao srž (zvanog “VR Mode”) softvera unutar Android N sustava. Time se zaokružuje ponuda kompletnog ekosustava korisnicima te platforme.

Kad smo kod uređaja koji će nas u budućnosti pratiti u kućanstvu, možemo spomenuti i Google Smart Home.

 

Ove se godine Google io održava u Mountain View-u u Kaliforniji, ali postoji moogućnost praćenja događanja na daljinu.

U Zadru je moguće prisustvovati konferenciji / festivalu u realnom  vremenu. Posjetite Extended Event Zadar 2017 ovdje. Osim samog festivala, biti će održan i Hackathon.

Vidljivo je da ovakav način promocije i razvoja sustava i ekosistema ima veliki utjecaj čak i na auto-industriju. Ove će godine Audi pokazati koliko je zapravo strateški važno za sve sudionike u razvoju graditi sustave budućnosti zajedno i pomicati granice mogućeg.

 

 

Stay tuned, već sutra ćemo vidjeti što nam donosi Google IO 2017…