Industrija 4.0

Naše digitalno putovanje započinje sada

Svi mi, privatne i pravne osobe, radne organizacije i ostali oblici poduzeća na ovaj ili onaj način već smo krenuli u smjeru digitalizacije. Industrija 4.0 obuhvaća robotiku, umjetnu inteligenciju, Internet stvari (IoT), Big data analizu

Industrija 4.0

Izvor: https://lider.media/

Industrija 4.0

Vratimo se nakratko u povjiest kako bi bolje osjetili značenje 4. Industrijske revolucije. Prva industrijska revolucija započela je u 18 st. kada je izmumljen parni stroj te su strojevi u manofakturnoj proizvodnji počeli zamjenivati ljude. Druga industrijska revolucija u 19.st do polovice 20.st okarakterizirana je početkom uporabe raznih energenata i brojnim izumima. Kao što su nafta, električna energija, to je doba Nikole Tesle inovatora i možda jednog od najvećih svjetskih genija.  Treća industrijska revolucija na čijem se kraju trenutno nalazimo  obilježava kompjuterizacija uporaba elektroničkih i informacijsko-komunikacijskih sustava kao pomoći pri automatizaciji proizvodnih i drugih procesa.

Tako 4.0 industrijsku revoluciju označava umreženost koja je započela pojavom Interneta mreže svih mreža. No, ne stajemo na umrežavanju računala već idemo prema umrežavanju svih uređaja, živih bića biljaka i životinja. Umrežavanje velikih područja kao što su robotika, Big Data analiza, umjetna inteligencija.

Svaka od industrijskih revolucija donjela je i značajnije društvene promjene. No, društvene promjene ne bi trebale u čovjeku stvarti bojazan već trebali  prepoznati nužnost brzih promjena kako bi uhvatili vlak Industrije 4.0. Koristiti njene benefite koje možemo vidjeti u raznim područjima kao što su medicina, promet, proizvodnja, učinkovitija uprava i adminsitracija i mnoga druga.

 

Pratite ovu temu u našoj kategoriji Industija 4.0 

 

 

Mindsphere – OS budućnosti?

otvorena platforma firme Siemens…