Međunarodna svemirska postaja na vezi sa školom iz Podgorice

Po prvi put u Crnoj Gori, 11.10.2017. ostvaren je direktan kontakt sa posadom Međunarodne svemirske postaje, u okviru edukativnog programa ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) koji zajednički provode svemirske agencije SAD (NASA), Europe (ESA), Rusije (Roscosmos), Japana (JAXA) i Kanade (CSA). Cilj ovog programa je da se učenici iz različitih obrazovnih institucija, a prije svega osnovnih i srednjih škola širom svijeta, potaknu ka proširenju svojih znanja o svemiru, astronomiji i znanosti. Međunarodna svemirska postaja tj. njeni “stanari” ponudili su im odgovore na neka nesvakidašnja pitanja.

20 učenika osnovne škole „21. maj“ iz Podgorice imalo je priliku postaviti pitanja američkom astronautu Joe Acaba-i i čuti interesantne odgovore tokom desetak minuta koliko je kontakt trajao. Trajanje radio kontakta je ograničeno vremenom preleta MSS-a iznad neke lokacije i u idealnom slučaju to je 10-12 minuta jer Međunarodna svemirska postaja orbitira oko Zemlje brzinom od oko 27600 km/h. Još jedna zanimljiva činjenica je da upravo zbog tolike brzine Međunarodna svemirska postaja obiđe Zemlju svakih 90 minuta pa astronauti 15 puta dnevno vide izlazak i zalazak Sunca.

Neka od pitanja učenika upućena astronautu su bila:

  • Slušate li glazbu dok ste u svemiru?
  • Da li je moguće plakati u svemiru?
  • Da li stvarno možete vidjeti Kineski zid ili bilo koji objekt napravljen od strane čovjeka?

Na kraju članka možete poslušati i kompletan audio snimak ovog kontakta.

 

Oprema koja se koristila za ovaj pothvat sastojala se od dva primopredajna radio-amaterska uređaja na VHF području (primarne i rezervne), usmjerene Yagi antene, rezervne GP antene (tzv. štap). Također, za što pouzdaniji kontakt, neophodan je rotator za azimut i elevaciju uz rotator kontroler sa računalom kako bi se precizno pratila putanja MSP-a.

Koliko je ovaj događaj bio interesantan široj javnosti, svjedoći i veliki broj medija koji su popratili događaj.

Ovu aktivnost omogučio je Radio klub „Podgorica“ koji je i aplicirao za kontakt još u 4. mjesecu 2016. godine. Na potvrdu i pozitivan odgovor se čekalo 3 mjeseca, a onda su otpočele i intenzivne pripreme za ovaj veliki događaj.

 

                                        

Audio snimak kontakta