Mobile World Congress 2018 – Glavne teme

“Stvaranje bolje budućnosti” je slogan ovogodišnjeg Mobile World Congress (MWC) koji se održava svake godine u drugom mjesecu u Barceloni. MWC je jedan od najvećih svjetskih događaja posvećen bežičnim sistemima, mobilnim korisničkim uređajima i novim tehnologijama.

Mobile World Congress Barcelona

Ovogodišnji Mobile World Congress će posjetiti preko 100000 ljudi, i svi oni će imati šansu da se neposredno upoznaju i vide koji su to uređaji, infrastruktura i servisi koji će oblikovati budućnost mobilnih komunikacija.

Organizator ovog događaja je GSMA (Global System for Mobile Communications Association),  moćna organizacija koja okuplja preko 800 mobilnih operatera i još 300 povezanih kompanija, promovira ih i predstavlja u Europi, ali i diljem svijeta. Pored Mobile World Congress-a u Barceloni, GSMA organizira i Mobile World Congress Shanghai, Mobile World Congress Americas i Mobile 360 series.

MWC 2018 ima 8 glavnih tema, i to su:

  • Industrija 4.0 (pročitajte ranije tekstove na našem portalu)
  • Provajderi servisa budućnosti
  • Mreža
  • Digitalni korisnik
  • Tehnologija u zajednici
  • Mediji i medijski sadržaj
  • Primijenjena umjetna inteligencija
  • Inovacije

Provajderi servisa budućnosti

Svi operateri mobilnih mreža diljem svijeta imaju problem s padom profita i ekstremno brzim promjenama na tržištu. Danas vladaju OTT (Over the Top) servisi, kao što su messaging aplikacije, video streaming servisi i slično. Od njih operateri ne zarađuju, a generiraju značajan podatkovni promet i vrše pritisak na mrežu. Kroz 5G, operateri će nuditi svoje servise i prilagođavati mrežu upravo ovakvim okolnostima. Operateri se moraju brzo mijenjati i napraviti strategiju za 5G. Kod servisa budućnosti, ogromnu ulogu će igrati analitika podataka i strojno učenje.

Mreža

Vjerojatno najinteresantnija tema. Prožima se kroz sve segmente MWC-a, a dominira priča o migraciji na 5G. Pod mrežama se podrazumijeva sve od 5G i LTE preko softverski definiranih mreža, radio-frekvencijskog spektra, core network i back haul infrastrukture, mobilnih korisničkih uređaja, pa čak i brige o korisnicima. Primjećuje se ogroman napredak u razvoju mreža, i vidi se mnogo prilika da se uštedi novac. U ovom segmentu, svi zainteresirani imaju priliku da vide koje su to nove šanse i koji tehnički problemi se javljaju pri implementaciji 5G mreža. Predmet interesiranja također su i virtualizacija i prebacivanje dijelova mreže na cloud.

Interesantno je da su zbog aktualne priče o internet neutralnosti koja se vodi u SAD-u, proizvođači telekomunikacijske opreme za operatere spremili i nova rješenja koja se tiču network slicing-a, tj. kategorizacije internet prometa

Digitalni korisnik

Vodi se velika borba da se korisnici angažiraju i započnu neposredno komunicirati s kompanijama. Mnogo je načina na koji korisnici komuniciraju s kompanijama kroz digitalne kanale, i stalno se mijenjaju i evoluiraju, stvarajući tako nove servise. Ovdje veliku ulogu igra i analiza podataka čiji se rezultati koriste da se stvori bolje korisničko iskustvo. Također, automatiziran način komunikacije, kroz umjetnu inteligenciju se razvija sve brže.

Tehnologija u zajednici

Moderne tehnologije, posebice bežične tehnologije, imaju potencijal da pruže puno poboljšanja za život u zajednici. To se odnosi na elektronske usluge koje nudi Vlada, e-zdravstvo, e-obrazovanje, ali i poboljšanje u domeni sigurnosti, prometa, upravljanju u hitnim situacijama, kao i bolju zaštitu okoliša. Ovdje se posebice mora voditi računa o kontroli pristupa osobnim informacijama i etičkim standardima.

Mediji i medijski sadržaj

Medijski sadržaji se sve više “konzumiraju” kroz online servise, pa se i odnos između tvoraca sadržaja, distributera i korisnika sadržaja mijenja. Taj odnos je sada izravan, neposredan i mnogo više osoban nego ranije, i to je razlog zbog koga se medijski sadržaji mogu bolje prilagoditi korisniku. Na MWC-u će biti predstavljeno mnogo različitih VR rješenja.

Primijenjena umjetna inteligencija

Svi govore o strojnom učenju, kognitivnom računarstvu i umjetnoj inteligenciji, i postoji mnogo razloga zbog čega je to tako. Postoji mnogo uređaja i rješenja koja već omogućavaju da se potencijal koji nudi umjetna inteligencija pravilno iskoristi. Umjetna inteligencija nam, prije svega, nudi mogućnost da koristimo, upravljamo, klasificiramo i analiziramo veliku količinu podataka. Ipak, kao tehnologija koja je još uvijek u samom začetku, kod umjetne inteligencije postoji niz još uvijek neriješenih problema.

Inovacije

Pojam “inovacija” je teško definirati, ali se može reći da je to originalna ideja ili proizvod koji se nudi korisnicima. Na MWC 2018, ova tema pokriva sve ono što ne pokrivaju ostale pomenute teme. Često bude nekih potpuno neočekivanih uređaja i rješenja, pa je ovo dobar način da se nađu i klasificiraju pod jednim pojmom.

 

Mobile World Congress uvijek diktira razvoj komunikacijskih tehnologija u svijetu. Zato je to mjesto gdje se žele naći i predstaviti bukvalno svi koji u oblasti modernih tehnologija stvaraju nove proizvode, kao i oni koji ih koriste.